Ota trendit huomioon ja menesty myös äänihauissa


Usein hakukonemarkkinointi ja erityisesti hakukoneoptimointi yhdistetään ainoastaan Googlen tekstihakuihin sekä ajatellaan, että yhdelle tuotekategorialle on se yksi oikea avainsana, jolla 90% asiakkaista etsii kyseisiä tuotteita.

Saatetaan ajatella, että ”kunhan tuolla avainsanalla sijoitutaan hyvin, niin sitten on hakukonenäkyvyys optimoitu”. Asiahan ei kuitenkaan ole (enää) näin, vaan pidemmät hakulausekkeet ovat yleistyneet paristakin eri syystä.

Nykyisin Googlen kehittyneempi algoritmi pyrkii tarjoamaan hakijalle oikeasti niitä parhaita vastauksia eikä ainoastaan niitä verkkosivuja, joilla on toistettu avainsanaa kaikista eniten tai kirjoitettu tuhansia sanoja täysin arvotonta tekstiä. Näiden muutosten ansiosta vanhanaikainen ”avainsanaspämmi” ei oikeastaan enää toimi, vaan sisällön täytyy oikeasti vastata kysymykseen kattavasti.

Äänihaut kasvattavat suosiotaan

Kuitenkin, jatkuvasti kehittyvän algoritmin lisäksi on myös toinen asia, joka kannattaa jokaisen verkkosivun omistajan pitää mielessä. Eli Apple Siri sekä Google Now palveluiden suosion kasvu ja siten lisääntyneet äänihaut. Myös Bing on ilmoittanut äskettäin, että vuonna 2016 jopa 25% kaikista hauista on ollut äänihakuja. Toisaalta Apple kertoi Siri-äänihakujen tulevan myös Mac tietokoneisiin vielä tämän vuoden lopulla, joka varmasti lisää osaltaan äänihakujen määrää. Toiset tutkimukset näyttävät, että jopa 55% nuorisosta ja 41% aikuisista käyttää äänihakua vähintään jo nyt kerran päivässä. Äänihaut eivät ole siis mikään nopeasti ohi kiitävä trendi, jonka voisi sivuuttaa.

Hakulausekkeet ovat usein pidempiä äänihauissa

Ensimmäisenä on hyvä ymmärtää se, mitä käytännön eroa ääni- ja tekstihauilla oikeastaan on, sillä kumpikin vaihtoehto hyödyntää loppupeleissä samaa hakukoneen algoritmiä?

Suurin ero näiden hakuvaihtoehtojen välillä on hakulausekkeen pituus. Tekstihakujen kohdalla tyypillinen hakulauseke on 1-3 sanaa, kuten vaikkapa ”parhaat nettikasinot” tai ”lasten takki netistä”. Äänihakujen kohdalla, hakuja tehdään usein keskustelunomaisesti ja hakulausekkeet venyvät näin ollen jopa 5-10 sanan pituisiksi.

Jatkossa siis yhä enemmän ja suurempi osa verkkovierailijoista päätyy sinunkin verkkopalveluun pitkien (long-tail) hakusanojen avulla.

Huomioi nämä asiat ja menestyt myös jatkossa

  • Pidä huoli, että verkkosivujen sisältö on ajan tasalla ja riittävän kattavaa
  • Panosta kattavaan avainsanatutkimukseen sivujen optimoinnissa
  • Pidä huoli, että kaikkia parhaita long-tail hakulausekkeita käytetään sisällöissä järkevästi
  • Pyri tekemään sisällöistä sellaisia, että ne vastaavat yleisimpiin kysymyksiin mahdollisimman hyvin
  • Varmista, että sisällöntuotanto tehdään sekä hakukoneet että asiakkaat mielessä

Panosta laadukkaaseen sisältöön

Menestyminen orgaanisissa hauissa ei ole siis enää yhdestä, kahdesta tai edes kymmenestä avainsanasta kiinni. Sen sijaan verkkopalvelua tulisi optimoida ymmärtäen, että pian jopa suurin osa hauista voi olla 5-10 sanaa pitkiä lausekkeita, joita on lähes mahdoton täysin ennakoida. Pelkästään yksittäisten avainsanojen optimoimisen sijasta kannattaakin pitää mielessä uudet trendit ja tehdä sisällöistä aidosti hyviä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s