Internetin turvallisuus – Vieraileva kirjoittaja Antti Sundberg


Internet on nykyään osana kaikkea tekemistä ja internetin vaarat ovat siis aina läsnä. Tähän yksityishenkilön on vaikea vaikuttaa muuten, paitsi pitämällä virustorjunta kaikilla laitteilla aina ajan tasalla.

Mitä internetin vaaroja on olemassa?

  • Haittaohjelmat eli virukset
  • Tietomurrot
  • Tunnusten kalastelu
  • Haitallinen käyttäjän seuranta
  • Sijainnin kalastelu

Käyttäjistä johtuvia vaaroja internet on täynnä, mutta edellä mainitut ovat käytännössä käyttäjästä riippumattomia.

Hyviä lähteitä seurata tietoturvauutisia:

Miten sinun tulisi suojautua?

Suojautuminen käyttäjästä riippumattomilta vaaroilta 100% varmuudella on erittäin hankalaa, jos ei jopa mahdotonta. Yksityiskäyttäjä voi kuitenkin pienentää vaaroille altistumisen riskiä suojaamalla laitteensa huolellisesti.

Virustorjunta ja VPN-yhteys tulisi olla aina käytössä kaikilla laitteilla. Useat käyttäjät ovatkin tottuneet suojaamaan tietokoneensa, mutta todella useat ovat unohtaneet suojata mobiililaitteensa, kuten älypuhelimet ja tabletit. On myös yleinen harhaluulo, että MAC-tietokoneet eivät tarvitse virussuojausta – tämä ei siis pidä paikkaansa.

Onko virustorjuntaohjelmissa eroja?

Kyllä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ilmaiseksi et saa parasta suojausta. Useita luotettavia ja hyviä toimijoita markkinoilta toki löytyy, mutta ohjelmistojen hinnoissa, käytettävyydessä ja ominaisuuksissa on todella paljon eroja.

Tutkittuani ja kokeiltuani tietoturvaohjelmistoja päädyin itse valitsemaan kotimaisen F-Securen Total -paketin. Tämä paketti pitää sisällään virustorjunta- ja VPN-ohjelmiston. F-Securen ohjelmistot toimivat kaikilla minun ja tyttöystäväni käyttämillä laitteilla (MAC, PC, Android, iOS), mikä olikin suuri syy kyseisen palveluntarjoajan valintaan. Hinta oli toinen ratkaiseva tekijä, eikä ilmainen 30 päivän kokeilujaksokaan pahitteeksi ollut. Vielä yksi suuri plussa F-Securessa on näidenkin lisäksi. SAFE virustorjuntaohjelmistolla voi nimittäin rajoittaa lasten internetin käyttöä, jopa automaattisesti, jolloin lapset eivät pääse heille sopimattomille sivustoille.

Yhteenveto

Internetin vaaroilta ei voi täysin suojautua, mutta niitä voi ehkäistä tehokkaasti valitsemalla oikeat ohjelmistot laiteiden suojaamiseen. Muista tietokoneesi lisäksi pitää huolta myös tablettien ja älypuhelimien tietoturvasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s