Hakusanamainonta (SEA/SEM)

Hakusanamainonta termillä tarkoitetaan hakukonemainontaa (SEA/SEM), jossa mainosten kohdistus tehdään nimensä mukaisesti hakusanoilla.

Tämä toimii siten, että valitset haluamasi hakutermit, joiden kohdalla yrityksesi mainos näytetään maksetuissa hakutuloksissa. Hakusanamainonta on usein erityisen tehokasta sen vuoksi, koska asiakkaat ovat jo etsimässä tarjoamiasi tuotteita.

Hakusanamainontaa on mahdollista tehdä hakukoneissa, kuten Google, Bing, Yahoo, AOL, Yandex ja Baidoo. Tosin suurin osa suomalaisista suosii Googlea, jonka takia se on paras vaihtoehto silloin, kun kohdeyleisösi koostuu paikallisista.

Hakusanamainonta on digimarkkinoinnin kulmakivi

Hakusanamainonta Googlen verkostossa (eli Google AdWords), on mukana lähes jokaisen verkossa toimivan yrityksen markkinointipaletissa. Tähän syy on hyvin yksinkertainen: sen ansiosta tavoitat ostavat asiakkaat oikealla hetkellä ja varmistat näkyvyytesi hakutuloksissa. Suuri syy sen suosioon on myös tarkasti mitattavat tulokset. Tiedät siis aina, kuinka hyvin hakusanamainontasi todellisuudessa tuottaa.

Yksinkertaisesti selitettynä AdWords-mainonta koostuu neljästä osasta:

  1. Avainsana – olet valinnut hakusanan, jota etsittäessä mainostasi näytetään.
  2. Mainos – olet kirjoittanut yhden tai useamman mainoksen.
  3. Laskeutumissivu – mainos ohjaa asiakkaan valitsemallesi laskeutumissivulle.
  4. Tulosseuranta – sinulla on tavoite, mitä haluat asiakkaan sivuilla tekevän ja seuraat myös tavoitteen onnistumista tulosseurannan avulla.

Google AdWords – aloittaminen, optimointi ja seuranta

Kuten kaikki muukin digimarkkinointi, myös hakusanamainonta vaatii järjestelmällistä työtä ja jatkuvaa optimointia. Usein mainonta kasvattaa ajan myötä tehoaan, jos järkeviä muutoksia tehdään kerätyn datan perusteella. Hakusanamainonnan perusteet on helppoa ymmärtää, mutta vasta kokemus auttaa ottamaan siitä kaiken irti. Tästä syystä varsinkin suuremmalla budjetilla mainostavat yritykset luottavat usein dedikoituun AdWords-osaajaan, jonka tehtävänä on ottaa mainonnasta kaikki tehot irti.

Hakusanamainonnassa voidaan seurata lähes kaikkea mahdollista ja tärkeimmät mittarit riippuvat hyvin paljon siitä, mitä mainonnalla halutaan saavuttaa. Tyypillisiä onnistumisen mittareita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Toteutuneen konversion hinta (Cost Per Conversion)
  • Laatupisteet (Quality Score) ja mainosten sijoitus tuloksissa
  • Mainosten klikkiprosentti (CTR)
  • Tuotto sijoitetulle mainosrahalle (ROAS)
  • Näyttökertojen tai klikkien määrä

Vaikka sopivat mittarit voivat vaihdella liiketoiminnallisista tavoitteista riippuen, niin on oleellista löytää oikeat tunnusluvut, joiden perusteella mainontaa voidaan kehittää paremmaksi.

Hakusanamainonnan hinnoittelu

Google AdWords ja Bing Ads –mainonta perustuu klikkikohtaiseen hinnoitteluun (eli CPC, Cost Per Click). Sen ansiosta maksat siis verkkosivuillesi päätyvistä kävijöistä, etkä esimerkiksi perinteisen printtimedian tyyliin satunnaisista näyttökerroista. Toisin sanoen, jos mainonta on tarkasti kohdistettua, niin myös mainonnan pitäisi olla usein kannattavaa. Klikkikohtaiset hinnat puolestaan määräytyvät useiden eri kriteerien perusteella. Mainostaja voi itse valita maksimi klikkihinnan, jonka hän on yhdestä kävijästä valmis maksamaan ja tämän jälkeen todellinen hinta määräytyy huutokauppamenetelmällä. Jos useampi mainostaja suosii samaa avainsanaa, niin yhden klikin hinnaksi muodostuu silloin enemmän.

Huutokaupan lisäksi klikkihintaan vaikuttavat myös Googlen määrittelemät laatupisteet ja klikkiprosentti. Jos avainsana, mainos ja laskeutumissivu ovat täydellisessä ”linjassa” ja sisältö riittävän laadukasta, niin voit sijoittua korkeammalle myös alhaisemmalla maksimi hintatarjouksella.

Tehokasta hakusanamainontaa yrityksille

Minä vastaan SEOSEON LTD:llä hakusanamainonnasta ja olemme tehneet tuottavaa Google AdWords ja Bing Ads –mainontaa kymmenille eri alojen yrityksille. Parhaimpina kuukausina sijoitamme hakusanamainontaan yli 100,000 euroa, jolla myyntiä saadaan jopa 1,700,000 euroa kuukaudessa. Lisäksi kaikki mainossuunnittelijamme ovat Googlen ja Microsoftin sertifioimia osaajia, jotka ovat läpikäyneet tarvittavan seulan.

Jos kiinnostuit, niin ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse ja kerron sinulle lisää. Lisää tietoa voit lukea myös suoraan täältä: https://seoseon.fi/palvelut/google-mainonta/